11.6 C
Sarajevo

Poslovna istraživanja i due diligence

Drugi upravo čitaju

Detektivske agencije u Srbiji djeluju već 20 godina, a na početku ove djelatnosti u Srbiji detektivske usluge bile su ograničene uglavnom na preljube i tajno praćenje.

Da li znate šta je due diligence i zašto to kompanije koriste? Kako je vrijeme prolazilo, a s njim privatni detektiv pojam i zanimanje postajali sve popularniji, tržište se širilo, a djelatnost razvijala, tako se broj i vrste usluga povećavao i postajao sve raznovrsniji.

Danas je broj usluga koje nudi jedan stručnjak detektivska agencija je daleko veći nego kada je ova aktivnost bila u povojima.

Broj usluga koje su nastajale usporedno s razvojem tehnologije rastao je, dakle, nakon 2005. godine poligrafsko testiranje uvela u ponudu detektivskih usluga, ponudi je dala i drugu dimenziju, preko poslovnih istraživanja koja su postala popularna nakon privatizacije, pa sve do najvažnije usluge o kojoj ćemo detaljnije govoriti, a to je usluga poslovnih istraživanja ili popularno nazvana ” Dubinska analiza”.

Klijenti koji angažiraju privatne detektivske agencije sve su manje fizičke, a sve više pravne osobe.

Tvrtke prijavljuju iz više razloga kao što su provjera osoba zaposlenih u tvrtki, provjera lažnih bolovanja, sigurnosna zaštita, “curenje informacija”, interne istrage, provjera vjerodostojnosti top menadžmenta, industrijska špijunaža, provjera poslovnih suradnika, provjera poslovnih partnera, prikupljanje podataka o konkurenciji, što sve spada u domenu poslovnih istraživanja.

šta je due diligence?
Šta je due diligence?

Šta je Due diligence?

Dubinska analiza predstavlja istraživanje koje uključuje ispitivanje potencijalnog poslovnog partnera ili potencijalne akvizicije.

„Due diligence“ je analiza rada određene tvrtke, može biti s različitih aspekata, a najčešći su pravni, financijski i tehnički.

Investitori traže ovo izvješće kada ulažu u tvrtku i za njih se priprema opsežno izvješće o svim pitanjima koja ih zanimaju, tj. vlasničkoj strukturi, načinu upravljanja, radnim odnosima, imovini, sporovima, autorskim pravima, postupcima, provjeri kvalifikacija, poslovnoj sposobnosti, ograničenja u poslovanju, sigurnosne procedure i druga specifična pitanja, ovisno o vrsti djelatnosti i interesima ulagatelja.

Primjerice, tvrtka iz Nizozemske želi investirati, odnosno preuzeti tvrtku iz Srbije i postati njezin većinski vlasnik.

Firma je iz Srbije iu vlasništvu je osoba iz Srbije. Riječ je o potencijalno velikoj investiciji od 25 milijuna eura.

šta je due diligence?
Šta je due diligence?

Investitori nemaju zadovoljavajuću količinu informacija o tvrtki osim javno dostupnih podataka iz arhiva i baza podataka, što nije zadovoljavajuća količina podataka, pogotovo kada se uzme u obzir veličina ulaganja.

Tvrtka iz Nizozemske angažira detektivsku agenciju s ciljem obavljanja pravno-dijagnostičke analize poslovanja pravne osobe, odnosno “due diligence” tvrtke koja je predmet interesa klijenta iz Nizozemske.

Riječ je o sofisticiranoj metodologiji prikupljanja podataka koja uključuje prikupljanje podataka iz baza i arhiva te rad na terenu i obavještajni rad.

Nakon što detektivska agencija prikupi sve podatke, klijent dobiva izvješće u pisanom obliku s analizom, mišljenjem i zaključkom te sa svim kritičnim točkama („crvena zastavica“) označenim stupnjem potencijalnog rizika – niskim, srednjim i visokim. razina rizika.

due diligence
Šta je due diligence?

Executive summary

Najvažniji dio “due diligencea” je “executive summary” koji sadrži najvažnije podatke i zaključke o tvrtki koja je bila predmet “due diligencea”, a često i preporuke kako otkloniti određene nezakonitosti ili pravne probleme.

Na temelju rezultata “due diligence” istrage, potencijalni ulagač odlučuje ima li ulaganje potencijal profita ili ne, odnosno odlučuje isplati li mu se ulagati u tu pravnu osobu ili ne.

“Due diligence” može biti i interni, ukoliko vlasnik sumnja u zakonitost ili etičnost poslovanja pravne osobe u čijem je vlasništvu i želi iznutra ispitati poslovanje tvrtke, a u tom slučaju često se koristi poligrafsko testiranje zaposlenika.

Investitor također može koristiti ovo izvješće kako bi odlučio pod kojim uvjetima će izvršiti eventualnu transakciju.

Poslovni partneri i financijske institucije odlučuju hoće li i pod kojim uvjetima poslovati ili financirati tvrtku koja je bila predmet “due diligencea”.

Vlasnici odlučuju koje će strateške odluke donijeti, hoće li zadržati postojeći menadžment, hoće li tražiti bilo kakvu odgovornost za poslovanje. Uprava odlučuje hoće li ostati u tvrtki, koje će poslovne poteze poduzeti, hoće li povećati ili smanjiti broj zaposlenih te na koji će se način tvrtka dalje razvijati.

Na temelju rezultata “due diligencea” može se postaviti pitanje odgovornosti svakog pojedinca, pa tako i kaznene.

Činjenica je da je “due diligence” ozbiljan posao kojim se u konačnici ne bave samo detektivske agencije, već i odvjetnički uredi koji se bave trgovačkim pravom.

Temelj je svake dugoročne poslovne odluke, posebice u suvremenom gospodarskom okruženju, te predstavlja ozbiljan „alat“ i neprocjenjivo sredstvo u poslovnim pregovorima i poslovnim akvizicijama.

Preduvjet za povlačenje kvalitetnih poslovnih poteza je posjedovanje pravovremenih i provjerenih poslovnih informacija, što je u biti odlučujući faktor u svakom ozbiljnom poslovnom pothvatu, a u današnjem poslovnom okruženju ne postoji kvalitetna dugoročna poslovna odluka koja nije posljedica informacije prikupljene metodom “due diligence”.

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 4.8 / 5. Brojanje glasova: 18

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

MOŽDA VAS ZANIMA