back to top
21.6 C
Sarajevo

7 zanimljivih činjenica o kišobranima

Drugi upravo čitaju

Kad vani pada kiša, naš vjerni pratilac je skromni kišobran.

Postoji mnogo različitih vrsta kišobrana: klasični, sklopivi, prozirni, olujni, automatski, golf itd.

A svi mi imamo različite ukuse kada je riječ o kišobranima. Osim što je kišobran neophodan dodatak i često korišten, postoje neke manje poznate činjenice o ovoj praktičnoj stvarčici.

Ovo je 7 zanimljivih činjenica o kišobranima koje vjerojatno niste znali.

1. Kišobran su izmislili Kinezi

kisobrani

Kao i mnogi drugi izumi, tj kišobran je kineski izum. Kinezi su prvi napravili kupolu od tkanine, preteču današnjih kišobrana.

U povijesnim izvorima je zabilježeno da se to dogodilo u prvom stoljeću, točnije 21. godine naše ere.

Drevni kineski vladari vozili su se u kočijama na čijem je vrhu bila neka vrsta pokrivala za kola, koja je bila u obliku kupole i izrađena od tkanine.

Zahvaljujući Putu svile, kišobran je prošao put od Kine do Koreje i Japana, a potom i do ostalih dijelova Azije i Europe.

2. Pojam kišobran vezan je za Sunce, a ne za kišu

Koliko god zvučalo nelogično, kišobran je naziv koji zapravo ne dolazi od riječi kiša, već bi se moglo reći da je povezan s riječi Sunce.

Naziv kišobran (ambrella, amrel) potječe od latinske riječi “umbra” što znači “sjena, sjena”. Ubrzo nakon što je ova riječ prihvaćena u mnogim europskim jezicima, njeno izvorno značenje je promijenjeno – od stvari koja štiti od sunca u stvar koja štiti od kiše.

3. Neobični kišobrani koji mijenjaju boju i obrću kišobrane

kisobrani

Danas možete pronaći kišobrane u raznim oblicima, bojama i uzorcima, od klasičnih do kišobrana neobičnog dizajna.

Čak i ako želite kišobran koji stalno mijenja boju, lako ćete ga pronaći. Da biste se razveselili u tmurne jesenske dane, nabavite si malo kišobran koji mijenja boju. Brojni brendovi proizvode kišobrane s ovom posebnom značajkom.

Jeste li ikada čuli za naopačke kišobrane? Svaki kišobran je praktičan, ali najpraktičniji su obrnuti kišobrani.

Složeni su u suprotnom smjeru od običnih kišobrana, na način da se dio koji je bio izložen kiši može spakirati da kapljice koje su pale na njega ne mogu otjecati.

Ovaj kišobran možete spakirati i donijeti bilo gdje, a da ga ne morate ostaviti da se osuši.

4. Najpoznatiji kišobran na svijetu

Ako ste ljubitelj filmova, vjerojatno već znate da postoji crni leteći kišobran uz pomoć kojeg možete i sami letjeti. to je najpoznatiji svjetski kišobrana sve zbog čarobne i jedinstvene engleske dadilje Mary Poppins, Disneyeva junakinja koja je prepoznatljiva po svom šeširu i letećem kišobranu.

Kamo god je išla, Marija je sa sobom nosila svoj čarobni kišobran.

Na svečanom otvaranju Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, grupa Mary Poppins u jednom je nizu nastupa nastupila nevjerojatan vizualni i scenski nastup kada su se njezini članovi spustili na stadion s letećim kišobranima. Izgled:

5. U prošlosti su samo žene nosile kišobrane

kisobrani

Kišobrani su nekada bili važan simbol ženstvenosti a koristile su ih isključivo žene. Općenito, kišobrani se često povezuju s bogatstvom i visokom modom.

U mnogim drevnim kulturama muškarci koji su nosili kišobrane smatrani su feminiziranim.

No, sredinom 18. stoljeća veza između feminizma i kišobrana je popustila, nakon što je u javnosti zapaženo da kišobran nosi voditeljica jednog od brojnih ozloglašenih azila za prostitutke, poznatog i kao “Magdalene praonice rublja“.

Ovi katolički domovi za preodgoj bludnica postojali su diljem Irske dva stoljeća. Posljednji od njih zatvoren je 1996. godine.

6. Kišobrani mogu biti smrtonosni: Jeste li čuli za bugarski kišobran?

Dana 7. rujna 1978. izvršena je na mostu Westerlo u Londonu atentat kišobranom na bugarskog disidenta, književnika i publicista Georgija Markova.

Taj je kišobran imao skriveni pneumatski mehanizam koji je ispaljivao kuglice s jakim otrovom ricinom.

Nakon četiri dana Markov je preminuo u bolnici, a uzrok njegove smrti otkriven je tek na obdukciji, kada je u njegovoj nozi pronađena otrovna kuglica ispaljena iz ubojičinog kišobrana.

Žrtva neuspješnog atentata bio je i još jedan bugarski disident, novinar Vladimir Kostovist, koji je upucan u leđa iz kišobrana u pariškoj podzemnoj željeznici, no zahvaljujući sretnim okolnostima i pravodobnom vađenju metka iz Kostovljeva tijela, Bugarin je uspio preživjeti.

Vjeruje se da je ove atentate organizirala bugarska tajna služba, a danas je ova vrsta kišobrana poznata kao “bugarski kišobran”.

Zanimljivo je da su se u to vrijeme kišobrani često koristili za skrivanje i šverc oružja i noževa.

7. Kišobrani kao zaštita od metaka (Metkobran)

Očito, kišobrani vas mogu zaštititi od kiše, sunca ili bilo čega drugog što pada s neba (snijeg, tuča…).

Međutim,bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy podigao je cijelu stvar na višu razinu i platio 10.000 funti za kišobran da ga zaštiti od potencijalnih napadača.

Ovaj specijalni kišobran dizajniran je tako da može ublažiti brzinu i snagu metka, ali i zaštititi vlasnika od napada noževa i pasa.

Neprobojni kišobran je napravljen od materijala koji se koriste za izradu automobila Formule 1 i svemirskih letjelica.

Preporuka:

MOŽDA VAS ZANIMA

Objavi oglas za posao