back to top
21.6 C
Sarajevo

Zdrav stav prema poslu: Samo 27% zaposlenika ima zdrav stav prema poslu

Drugi upravo čitaju

Ako se osjećate kao da imate disfunkcionalan odnos s jednim od vaših najvažnijih odnosa, odnosom s poslom, niste jedini.

Prema nedavnom HP Globalnom istraživanju, samo 27 posto radnika kaže da ima zdrav stav prema poslu.

Nažalost, radnicima izgleda nitko ne priskače u pomoć. Vaš šef, kojemu je možda stalo do vašeg iskustva, vjerojatno nema vještine, moć ili vrijeme da vam pomogne.

Čak osam od 10 menadžera nema formalnu obuku, pokazalo je istraživanje The Chartered Management Institute. A menadžeri također se bore s vlastitim iskustvom na radnom mjestu.

Sviđalo se to vama ili ne, ako želite pronaći uspjeh, ispunjenje i sreću na poslu, morat ćete si pomoći. Morat će biti unutarnji posao.

“Kao izvršni trener s više od 20 godina iskustva, evo četiri strategije za koje sam otkrila da mogu pomoći radnicima da preuzmu kontrolu nad svojim iskustvom na poslu”, rekla je Alyssa Kohn.

zdrav stav prema poslu
Kako izgraditi zdrav stav prema poslu?

Prepoznajte izvor svoje nelagode

Nemate kontrolu nad onim što drugi rade. Međutim, imate potpunu kontrolu nad onim što radite. Ako niste zadovoljni svojim poslom, ovo je dobar trenutak da pogledate ovu lekciju.

Počnite od samosvijesti. Neka dobra pitanja za dnevnik su: Što se zapravo događa? Što biste željeli da je drugačije? Što nas čini tako nezadovoljnima? Zbog čega bismo trebali biti sretni?

Ako redovito razmišljate o sebi, bolje ćete razumjeti što se događa u vama. A onda možda pronađem ključ da to popravim.

“Na primjer, jedan moj klijent se požalio da mu njegov šef nikad nije pomogao. Nakon što sam ga zamolio da vodi dnevnik onoga što ga je uznemirilo, shvatio je da je stalno govorio da zadacima koje su mu drugi ljudi davali. Kad sam ga pitao zašto, rekao mi je da pretpostavlja da je to ispravno. Ali on je sam istaknuo da ga to čini nesretnim”, objasnila je Alisa.

Počeo je eksperimentirati s odbijanjem zahtjeva. Njegovi kolege prihvatili su takav odgovor i, za divno čudo, našli način da sami dovrše posao.

“Moj klijent je počeo uviđati da ima više kontrole nego što je mislio. To nije promijenilo njegovog upravitelja, koji i dalje nije bio od posebne pomoći, ali je promijenilo njegovo iskustvo i način razmišljanja, pomažući mu da se osjeća osnaženijim i manje nesretnim,” dodala je.

zdrav stav prema poslu
Kako izgraditi zdrav stav prema poslu?

Opterećeni ste poslom

Vaša praksa vođenja dnevnika može otkriti još jednu neugodnu istinu: previše ste opsjednuti svojim poslom.

Razmišljanje o poslu, pogotovo kada ste daleko od njega, može imati negativan učinak na vaše raspoloženje. Jedno je uzrujati se kad se nešto loše dogodi na poslu.

Drugo je o tome razmišljati kasnije, iznova. Ne gubite potrebno vrijeme oporavka od posla, piše Brza tvrtka.

Kako biste spriječili opsjednutost, psiholog Guy Winch predlaže da pratite koliko vremena razmišljate o poslu, osobito kada ste daleko od njega.

“Jedna od mojih klijentica, direktorica marketinga, bila je šokirana kada je otkrila da je provodila oko šest sati vikendom razmišljajući o poslu dok je vozila svoju djecu na razne aktivnosti.

Mislila je da je iscrpljenost od vikenda posljedica toga što je djecu vodila na nogomet, no pokazalo se da su njezine unutarnje fantazije o tome što je trebala reći na sastancima i frustracije s kolegama ono što joj crpi energiju”, tvrdi psihologinja.

zdrav stav prema poslu
Kako izgraditi zdrav stav prema poslu?

Zdrav stav prema poslu

Nađite nešto drugo što će vas omesti.

„Moja je klijentica odlučila uložiti mnogo više truda kako bi pronašla teme o kojima će razgovarati sa svojom djecom i njihovim prijateljima dok se vozi, umjesto da ih prepusti samim razgovorima i uređajima.

Uživala je u tim razgovorima i bolje je upoznala svoju djecu. Napravila je i playlistu za auto.

“Glazba je bila savršen protuotrov za opsjednutost onim što bi njezin otrovni kolega mogao reći”, istaknula je Lisa.

Odvraćanje pažnje od neproduktivnih briga može uvelike doprinijeti stavljanju vašeg poslovnog života u perspektivu.

Preporuka:

MOŽDA VAS ZANIMA

Objavi oglas za posao