back to top
21.6 C
Sarajevo

Kako nedovoljan unos kalorija šteti ljudskom organizmu

Drugi upravo čitaju


Istraživanja pokazuju da prosječan stanovnik civiliziranog društva četiri puta godišnje ide na neku vrstu dijete.

U današnje vrijeme to ide toliko daleko da je kultura prehrane mnogima postala modni trend i glavna tema u svakoj prilici. Mnoge dijete temelje se na tome ukoliko postignete nedovoljan unos kalorija onda ćete vidjeti željene rezultate.

Mnogi ne znaju kako ovakav obilik dijete može biti štetan za ljudski organizam.

Prelistavajući naslove časopisa, društvenih mreža i web stranica, stječemo dojam da se više nego o bilo čemu drugom govori o tome što jesti i kako održati vitku liniju.

Onda ne čudi podatak s početka teksta o četvero djece u jednoj godini. Ljudi su stalno na raznim dijetama pokušavajući smršaviti.

Međutim, ono o čemu se manje govori jest koji su zapravo zdravi načini za postizanje željene težine.

Jer nije svaka dijeta dobra, naprotiv. Za neke ljude određena ograničenja u prehrani zapravo mogu biti opasna.

Zato se u ovom tekstu fokusiramo na to koliko nedovoljan unos kalorija može štetiti ljudskom organizmu. I može, stvarno. Čitati!

Nedovoljan unos kalorija može biti opasan

Naše tijelo treba kalorije da bi preživjelo. Hrana nam je potrebna za podržavanje rada srca, pluća, bubrega, mozga, probavnog sustava…

Restrikcija kalorija odnosi se na smanjenje njihovog prosječnog dnevnog unosa ispod onoga što je tipično ili uobičajeno, često uz uskraćivanje esencijalnih nutrijenata. A tijelo treba energiju za sve vitalne funkcije.

Stoga, kada drastično smanjimo unos kalorija kroz dulje vrijeme, mogu se pojaviti različiti negativni i neželjeni učinci.

Neke od dijeta koje se temelje na ovom principu a koje su kod nas jako popularne su Atkinsonova, Dukanova i VMA dijeta koje se reklamiraju po preporukama liječnika.

No, liječnici se javno ograđuju od ovakvog načina mršavljenja i ističu kako je zapravo vrlo štetan.

Njihovo znanje o tome kakve učinke ima VMA dijeta? dugoročno govore kako takva prehrana može dovesti do brojnih posljedica po zdravlje.

nedovoljan unos kalorija

Takva ograničenja u prehrani mogu biti okidač za razne fizičke i psihičke probleme. VMA dijetom ćemo usporiti metabolizam, ali i početi se osjećati letargično i bezvoljno, zbog manjka energije.

Umjesto da tijelo koristi hranu kao gorivo, ono će pohraniti kalorije u načinu preživljavanja.

Ako ste liječnik je propisao niskokaloričnu dijetu zbog određenog zdravstvenog problema, onda u tom slučaju govorimo o liječenju.

U svim ostalim slučajevima, restrikcija kalorija može biti štetna. Evo kako:

Usporavanje metabolizma

Metabolizam, jednostavnim jezikom, jest brzinu kojom vaše tijelo sagorijeva kalorije (ili troši energiju) da vas održi na životu.

Vaše osnovne kalorijske potrebe nazivaju se vaš bazalni metabolizam. To su kalorije potrebne za disanje, probavu hrane, rad mišića i slično.

Kada ograničite njihov unos, vaše tijelo počinje zadržavati ono malo kalorija koje dobije i može preokrenuti stvari i zapravo povećati debljanje. Dugoročno gledano, hoće otežavaju gubitak ili čak održavanje težine.

Poremećaj općeg zdravlja

U većini slučajeva, ako ne dobijete dovoljno hrane, ne dobivate ni dovoljno vitamina i minerala koji su potrebni vašim organima za normalno funkcioniranje.

Dijeta s ograničenim unosom kalorija lišava tijelo potrebnih nutrijenata, i to onih osnovnih:

Proteini jer ako ne jedete dovoljno mesa, ribe, mliječnih proizvoda, mahunarki, orašastih plodova, možete uzrokovati gubitak mišića, gubitak kose i lomljive nokte.

Vitamin A. Ako ne jedete dovoljno hrane bogate vitaminom A, poput mesa organa, ribe, narančastog voća i povrća, možete oslabiti svoj imunološki sustav i riskirati razvoj očnih bolesti.

Kalcij. Bez kalcija, kojeg najviše ima u mliječnim proizvodima i zelenom lisnatom povrću, riskirate slabljenje kostiju i povećanje rizika od prijeloma.

Magnezij. Nedovoljan unos žitarica, orašastih plodova i lisnatog povrća bogatih magnezijem može uzrokovati umor, migrene, grčeve u mišićima i poremećaje srčanog ritma.

Vitamini skupine B. Nizak unos cjelovitih žitarica, mahunarki, jaja, sjemenki, škroba, dovodi do gubitka kose i perutanja kože.

Na primjer, ako jedete hranu s malo masnoće, možda imate manjak vitamina A, D, E i K topivih u mastima.

Ograničenje ugljikohidrata također znači nizak unos voća i povrća. Većina voća i povrća, kao i žitarice poput zobi ili riže, sadrže veliku količinu vlakana.

Vlakna pomažu probavnom sustavu i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Voće i povrće sadrži vitamin C, koji je antioksidans i važan je za jačanje imuniteta.

Kada tijelo ne dobije te potrebne hranjive tvari, izloženo je velikom riziku od razvoja bolesti. Zato je važno držati se toga temeljna načela zdrave prehrane.

Oslabljen imunitet

Nedostatak vitamina i minerala zbog nedovoljnog unosa kalorija izravno je povezan sa stanjem vašeg imuniteta.

Organizmu je vrlo teško boriti se protiv virusa, bakterija, prehlada i bolesti općenito, kada je u stanju stresa zbog nedostatka goriva i bez potrebnih hranjivih tvari.

Rizik se povećava u kombinaciji s visokom razinom tjelesne aktivnosti. Ostati zdrav, vaše tijelo treba odgovarajuće hranjive tvari u skladu s utroškom kalorija tijekom dana. Dobar imunitet je odlika zdrave osobe.

Postajati umoran

nedovoljan unos kalorija

Kada tijelo ne dobiva dovoljno kalorija kako bi mogao podupirati i tjelesne funkcije i svakodnevni stil života (tjelovježba, igranje s djecom, odlazak u trgovinu), počinje usporavati.

Nešto slično kao kada biste, primjerice, pokušali voziti 200 kilometara s automobilom koji ima 50 kilometara goriva u spremniku.

Tijelo će se, kao i automobil, početi umarati. Na taj način on vam govori da mora sačuvati ono malo energije što ima i odmoriti se. S vremenom, kada dugoročno ograničite unos kalorija, svaka tjelesna aktivnost, pa i ona najobičnija, postat će vam zamorna.

Nedostatak pozitivnog raspoloženja

Hrana nam daje energiju, održava nas na životu i čini da se osjećamo dobro. Izvor je općeg zdravlja i dobrog raspoloženja.

Ali ako svaki dan unosimo premalo kalorija, naše će se raspoloženje početi mijenjati. Primijetit ćete to

utječe na mnogo više na vas, da se brzo uzrujate, nervozni, imate depresivne misli.

Također možete primijetiti promjene u svom pamćenju i imati više nestabilnosti kada su u pitanju emocije.

Ako vam je hrana izvor zadovoljstva, kada je nemate dovoljno, lako ćete skliznuti u nezadovoljstvo i tugu.

Slabljenje kostiju

Unos premalo kalorija može dovesti do slabljenja kostiju. To se događa jer restrikcija kalorija smanjuje razinu testosterona i estrogena u tijelu.

Niže razine ovih hormona kod muškaraca i žena mogu smanjiti stvaranje kostiju i povećati razgradnju kostiju. Dugoročno, riskirate kroničnu slabost kostiju i veći rizik od prijeloma.

Gubitak koštane mase je teško nadomjestiti, stoga je vrlo važno unositi dovoljno hranjivih tvari kako bi se spriječio gubitak koštane mase. Namirnice bogate kalcijem su nešto što treba konzumirati svakodnevno.

Koliko kalorija treba unositi dnevno?

Unos 1200 kalorija dnevno nije dovoljan za zdravu odraslu osobu. Preporučeni unos kalorija za žene od 26 do 50 godina koje ne vježbaju iznosi 1800 dnevno.

Za muškarce sličnih navika i dobi preporučeni unos kalorija je 2400, ali se od 40. godine smanjuje na 2200. Za sportaše ili ljude koji redovito vježbaju te su brojke veće.

Svakako, naš savjet je da se prije bilo kakvih ograničenja u prehrani posavjetujte sa svojim nutricionistom, ali i liječnikom koji će detaljno provjeriti vaše zdravstveno stanje.

Preporuka:

MOŽDA VAS ZANIMA

Objavi oglas za posao