6 C
Sarajevo

Što je anuitet?

Drugi upravo čitaju

Što je anuitet?

Anuitet ili rata je redovita, obično mjesečna, isplata novčanog iznosa sastavljenog od dijela glavnice i dijela kamate obračunate po nominalnoj kamatnoj stopi, koju klijent mora platiti na ime postupne otplate zajam.

Osim mjesečne, može biti i tromjesečna, polugodišnja, godišnja, ovisno kako je ugovorena.

Anuitet, odnosno rata, sastoji se od dijela glavnice duga i dijela koji se odnosi na dospjele kamate. Anuitet je isti u svim razdobljima otplate, osim u zadnjem kada može biti različit. Rata se mijenja prema rokovima otplate jer se uvijek plaća isti dio glavnice i kamate obračunate na ostatak duga. U oba načina otplate kredita kamata se obračunava na ostatak duga.

Prilikom sklapanja ugovora o kreditu banka je dužna izraditi i klijentu uručiti Pregled bitnih elemenata otplate kredita, obrazac u kojem možete pronaći, između ostalog, podatke o visini svoje mjesečne obveze po kreditu. Najbolji način da saznate osnovne informacije o kreditu, ali i da vidite svoje mogućnosti, je da prije podnošenja zahtjeva za kredit zatražite od djelatnika banke obrazac Osnovni podaci o kreditu za željenu vrstu kredita.

bizlife.rs

MOŽDA VAS ZANIMA