back to top
21.6 C
Sarajevo

Zgrade bez izolacije rasipaju energiju

Drugi upravo čitaju

Zašto zgrade bez izolacije rasipaju energiju?

Zgrade bez izolacije, sa starom, dotrajalom stolarijom, troše dvostruko, a u nekim slučajevima i tri puta više energije za svoje grijanje od dobro izoliranih zgrada s novom, energetski učinkovitom stolarijom.

Gubitak topline iz zgrada i kuća može se spriječiti odabirom odgovarajućih toplinskih ovoja, debljine 10-15 centimetara.

Na ovaj način postiže se ušteda u potrošnji energije od oko 30 posto, a boravak u stanu ili kući čini ugodnijim i ljeti i zimi.

Ukoliko se uz ugradnju izolacije izvrši i ugradnja kvalitetnih prozora i vanjskih vrata – utrošak energije za grijanje smanjit će se za 40-50%, uz istovremenu zaštitu od vanjske buke.

Osim toga, ove mjere EE za isti će postotak smanjiti potrošnju energije za hlađenje objekta tijekom ljeta!

Dodatne uštede ne postižu se kupnjom energetski učinkovitih uređaja te njihovim pravilnim korištenjem i održavanjem u skladu s tehničkim uputama proizvođača.

No, za poboljšanje energetske učinkovitosti posebno je važno promijeniti navike (primjerice, gašenje svjetla u prostoriji kada u njoj nema nikoga ili izlazak na terasu pušiti). Na taj način se mogu značajno smanjiti računi za struju i grijanje bez ikakvih ulaganja.

Primjerice, usporedbom potrošnje toplinske energije u dva identična stana u istoj zgradi u Bloku A u Beogradu, utvrđeno je da je potrošnja toplinske energije u stanu pušača koji su morali često provjetravati stan čak dvostruko veća kao potrošnja energije u stanu nepušača!

zgrade bez izolacije rasipaju energiju
Zgrade bez izolacije rasipaju energiju

Javna rasvjeta i novija vozila

Mjere energetske učinkovitosti uključuju i rad na učinkovitijem korištenju javne rasvjete.

Zamjenom postojeće javne rasvjete sa živinim ili natrijevim svjetiljkama modernom LED rasvjetom štedi se više energije i novca, a istovremeno osigurava udobnost i zadovoljstvo lokalne zajednice i građana.

Zamjena starih, odnosno kupnja automobila s motorima novije generacije koji troše manje goriva i smanjenje radnog obujma (kubikaže) također spada u doprinos energetskoj učinkovitosti, ali i smanjenju zabrinjavajućeg onečišćenja zraka, posebice u velikim gradovima.

Kupnja električnih automobila i/ili hibridnih automobila također bi pridonijela lokalnom poboljšanju ekoloških uvjeta, ali nažalost istovremeno bi pridonijela pogoršanju energetske učinkovitosti i povećanju emisije CO2.

zgrade bez izolacije rasipaju energiju
Zgrade bez izolacije rasipaju energiju

Naime, oko 70 posto električne energije za njihov rad u Srbiji proizvedu u termoelektranama.

Stoga je prije masovnijeg uvođenja električnih automobila potrebno dopuniti zakonski i regulatorni okvir kako bi se destimuliralo njihovo punjenje iz mreže, a potaknulo njihovo punjenje iz viška energije proizvedene, primjerice, u solarnim elektranama.

Drugim riječima, prije nego krenemo u masovnije uvođenje električnih automobila, potrebno je izvršiti veliko povećanje instalirane snage solarnih elektrana i elektrana koje koriste druge OIE.

zgrade bez izolacije rasipaju energiju
Zgrade bez izolacije rasipaju energiju

Zgrade bez izolacije rasipaju energiju

Energetska učinkovitost proglašena je projektom od javnog interesa te će sve mjere koje će se provoditi imati najveći mogući prioritet. To je poruka državnih institucija.

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije objavilo je javni poziv lokalnim samoupravama za poboljšanje energetske učinkovitosti stambenih zgrada uz financijsku potporu za provedene pakete mjera od 55 do 65 posto troškova investicije.

Postoji zakonska mogućnost da građani postanu proizvođači električne energije za vlastite potrebe (tzv. prosumeri), a prepreke koje su spriječile da broj kupaca-proizvođača (prosumers, kućanstva koja i kupuju i proizvode električnu energiju) budu još veće su. uklonjeno.

Provođenjem mjera energetske učinkovitosti povećava se tržišna vrijednost zgrade i poboljšavaju životni uvjeti, podsjećaju stručnjaci i trgovci nekretninama.

Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije naš su odgovor na potrebu da osiguramo energetsku sigurnost zemlje, da odgovorimo na aktualne ekološke izazove i smanjimo emisije CO2 i utjecaj na globalne klimatske promjene.

O svim ovim temama bit će riječi na 12. Međunarodnim danima energetike i investicija 1. i 2. studenoga na Novosadskom sajmu, koji se ove godine organiziraju uz potporu USAID-ovog programa “Bolja energija”.

Tamo možete dobiti više informacija o svim pitanjima vezanim uz izolaciju Vaših zgrada i kuća koje Vam mogu biti od koristi.

Preporuka:

MOŽDA VAS ZANIMA

Objavi oglas za posao