back to top
31 C
Sarajevo

Zanimljivi načini manipulacije ljudskim mozgom

Drugi upravo čitaju

Mnoga su istraživanja dokazala da mozak lako može stvoriti lažno sjećanje, odnosno izmisliti događaj iz djetinjstva koji se zapravo nikada nije dogodio.

Osim toga, postoje zanimljivi načini manipulacije ljudskim mozgom koji su dokazani uz eksperimente.

Iako osjećamo da u svakom trenutku imamo potpunu kontrolu, istraživanja pokazuju da se našim mozgom lako može manipulirati.

Na ljudski mozak i odluke koje donosi utječe mnoštvo čimbenika kojih nismo ni svjesni – od boja koje nas okružuju, pa sve do temperature u prostoriji.

U nastavku pročitajte 5 eksperimenata koji su dokazali da se ljudskim mozgom može manipulirati.

5. Iluzija izvantjelesnog iskustva i teleportacije

zanimljivi načini manipulacije ljudskim mozgom
Zanimljivi načini manipulacije ljudskim mozgom

U jednom eksperimentu nosači su uspjeli manipulirati mozgovima ispitanika da pomisle da napuštaju vlastita tijela, a uz to su sudionici bili teleportirani u različite dijelove sobe. Naravno, sudionici eksperimenta cijelo su vrijeme nepomično ležali u skeneru mozga.

Kako bi bolje razumjeli kako naš mozak određuje gdje se tijelo nalazi, znanstvenici su napravili eksperiment u kojem su na glavu sudionika koji su ležali u skeneru mozga postavili uređaj za prikaz virtualne stvarnosti.

Koristeći kamere u drugom dijelu sobe povezane s uređajem za prikaz virtualne stvarnosti, sudionici su mogli vidjeti krupni plan tijela stranca kako leži, dok je njihovo tijelo bilo u pozadini.

Kako bi stvorili iluziju izvantjelesnog iskustva, znanstvenici bi dodirivali tijelo stranca, a mozak subjekta bi odmah registrirao osjet. Iako ju je vidio samo na ekranu.

U samo nekoliko sekundi, mozak subjekta spojeno s drugim tijelom, što rezultira iluzijom da ste u tuđem tijelu. U ovom eksperimentu izvantjelesnog iskustva subjekti nisu imali osjećaj da lebde uokolo, nego sasvim normalno… u tijelu potpunog stranca.

Istraživači su otišli i korak dalje, ispitujući moždanu aktivnost sudionika nakon što su ih teleportirali u različite dijelove sobe koristeći istu metodu (kamere). Znanstvenici su uspješno dekodirali podatke iz mozga i tako shvatili gdje ispitanici misle da se nalaze u tim trenucima.

U eksperimentu je otkriveno da naš hipokampus, gdje se vjeruje da se nalazi GPS stanice (ako ih uopće imamo), pomaže odrediti gdje se naše tijelo trenutno nalazi.

Prijašnja istraživanja pokazala su da štakori imaju stanice u mozgu koje funkcioniraju poput GPS-a, ali još nije potvrđeno da ih imaju ljudi.

4. Temperaturna manipulacija ljudskog mozga

zanimljivi načini manipulacije ljudskim mozgom
Zanimljivi načini manipulacije ljudskim mozgom

Ovisno o temperaturi u prostoriji, naše misli i ponašanje mogu biti drastično drugačiji, a da toga nismo ni svjesni.

Utjecaj vanjske temperature na ljudski mozak proučava se već neko vrijeme, a jedno od zanimljivijih istraživanja odnosi se na način na koji percipiramo kriminalne radnje.

Ispitanici u jednoj studiji koji su sjedili u prostorijama s visokom temperaturom najčešće su osuđivali nečije kriminalno ponašanje kao spontano, dok su ispitanici u hladnim prostorijama tvrdili da je isti zločin bio hladnokrvan i s predumišljajem.

Očito, to može imati veliki utjecaj na ishod suđenja ili kaznu. Do sada se o ovoj jednostavnoj temperaturnoj manipulaciji ljudskog mozga nije razmišljalo u sudnicama diljem svijeta, ali tko zna… možda će u budućnosti porote morati sjediti u sobama s određenom temperaturom…

Drugo istraživanje pokazalo je da temperatura utječe na povjerenje i kriminalno ponašanje.

Tijekom eksperimenta ruka je nekih ispitanika bila grijana, dok su drugi držali led u ruci. Odvojeni i smješteni u (lažni) zatvor, ispitanici su dobili priliku svjedočiti protiv svog partnera u zamjenu za smanjenu kaznu.

Ako oba osumnjičenika odbiju svjedočiti, bit će pušteni na slobodu. Rezultati su pokazali da su ispitanici s ledom u ruci u dvostruko više slučajeva svjedočili protiv partnera.

Na kraju istraživanja zaključeno je da ljudi više vjeruju jedni drugima kada su topli.

3. Zanimljivi načini manipulacije ljudskim mozgom – Povećanje razine suosjećanja

zanimljivi načini manipulacije ljudskim mozgom
Zanimljivi načini manipulacije ljudskim mozgom

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji nedavno su otkrili da se razinom suosjećanja može manipulirati promjenom kemijskog sastava mozga.

Ovo važno otkriće govori nam da biologija utječe na društveno ponašanje više nego što smo do sada mislili.

U eksperimentu su sudionici dobili tablet, odn tolkapon ili placebo. Tolcapone se obično koristi za liječenje Parkinsonove bolesti, a poboljšava aktivnost dopamina u mozgu, koji je povezan s motivacijom i nagradom u prefrontalnom korteksu.

Ukratko, dopamin čini da se osjećamo dobro.

Nakon uzimanja tablete sudionici su dobili zadatak podijeliti novac između sebe i nepoznatog stranca.

U usporedbi s ljudima koji su primali placebo, sudionici koji su primali tolcapon imali su mnogo veću vjerojatnost da će ravnopravno podijeliti novac s nepoznatom osobom.

“Obično mislimo da jest pravedan ponašanje stabilna karakteristika, dio nečije osobnosti“, zaključio je na kraju istraživač Ming Hsu.

“Naša studija ne odbacuje ovu ideju, ali također pokazuje kako se ovom osobinom može manipulirati ciljanjem određenih neurokemijskih spojeva u ljudskom mozgu.”

2. Poticanje kreativnosti

zanimljivi načini manipulacije ljudskim mozgom

Još jedna stvar kojom se očito može manipulirati je naša kreativnost. Dokazali su to istraživači sa Sveučilišta Carolina koji su ispitanicima strujom stimulirali mozak.

Cilj je bio proizvesti alfa oscilacije u frontalnom korteksu, jer su ove vrste moždanih valova povezane s kreativnošću.

Alfa oscilacije se obično javljaju kada se opustite i zatvorite oči. Povezani su sa sanjarenjem, dubokim razmišljanjem i stvaranjem ideja.

Ispitanici su najprije radili test kreativnosti, a zatim je polovica njih dobila električnu stimulaciju mozga namijenjenu generiranju alfa oscilacija, dok je druga polovica dobila lažnu stimulaciju.

U oba slučaja ispitanici su osjetili lagane trnce pa nisu znali jesu li dobili pravu ili lažnu stimulaciju.

Rezultati su bili impresivni. Sudionici koji su primili pravu električnu stimulaciju u prosjeku su bili oko 7,4 posto bolji na ponovljenom testu.

“To je prilično velika razlika kada je riječ o kreativnosti”, zaključio je istraživač Flavio Frohlich. „Nekoliko sudionika pokazalo je nevjerojatan napredak u kreativnosti. Bio je to vrlo jasan nastup.”

Prema studiji iz 2009. godine, ne morate uključiti struju u svoj mozak da biste bili kreativniji.

Boja sobe u kojoj se nalazite također može utjecati na vaš mozak. Ako želite generirati kreativnije ideje, ostanite u plavoj sobi. Ako radite posao koji zahtijeva točnost i preciznost, ostanite u crvenoj sobi.

1. Vaš mozak može misliti da ste nevidljivi

zanimljivi načini manipulacije ljudskim mozgom
Zanimljivi načini manipulacije ljudskim mozgom

Koristeći istu metodu kao u gore spomenutoj iluziji izvantjelesnog iskustva (sudionici leže u skeneru mozga s uređajem za virtualnu stvarnost na glavi), znanstvenici su uspjeli izmanipulirati subjekte da se osjećaju nevidljivima.

U testu provedenom na 20 ljudi, 75 posto je doživjelo iluziju. Ispitanici su na glavi imali uređaj za prikaz virtualne stvarnosti koji je bio povezan s kamerama koje su snimale prazan prostor.

Istraživači bi potom četkom dotaknuli svoj trbuh, a u isto vrijeme napravili isti pokret četkom u praznom prostoru koji ispitanik vidi. S obzirom na to da ljudski mozak pokušava spojiti ono što vidi s onim što osjeća, na taj se način stvara iluzija da je tijelo zapravo nevidljivo.

“Jako sam podložan iluzijama, pa mi je ovo upalilo”, rekao je istraživač Arvid Guterstam koji je i sam isprobao iluziju. “Imate osjećaj da imate tijelo, ali ono je nevidljivo. Ne znam kako bi se osjećao da imam fantomsko tijelo, ali pretpostavljam da bi se osjećao ovako.”

Za sljedeći dio eksperimenta sudionicima je rečeno da pogledaju prema gore. Njihovi uređaji za prikaz virtualne stvarnosti prikazivali su ljude kako ih gledaju dolje sa strogim izrazima lica.

Znanstvenici tvrde da sudionici uopće nisu bili toliko zabrinuti kao kad su osjetili da im se tijela vide.

Neki stručnjaci smatraju da se ovaj učinak može koristiti za liječenje fobija, a u budućim eksperimentima znanstvenici žele otkriti kako nevidljivost može utjecati na moralne izbore osobe.

Preporuka:

MOŽDA VAS ZANIMA

Objavi oglas za posao