back to top
21.6 C
Sarajevo

Ušteda energije: 10 savjeta za uštedu energije

Drugi upravo čitaju

Savjeti za uštedu energije

Dolazi zima a svi znamo da će samim time i veći računi za energiju biti. Ušteda energije može biti od pomoći za manje račune. Zbog toga pripremili smo najbolje savjete i trikove koji će vam pomoći da uštedite energiju. 

Gotovo da nema uređaja koji svakodnevno koristimo u kućanstvu, a bez kojeg nije moguće ostvariti značajnije uštede električne energije.

Počevši od grijača, preko hladnjaka, perilice rublja, pa čak i glačala. Evo 12 savjeta kako svoj račun za struju znatno smanjiti.

Osnovni uvjet za manje račune za struju ipak je da se što više ovih uređaja koristi tijekom noći kada je struja četiri puta jeftinija nego danju, a BIZLife je već pisao o novim cijenama struje prema tarifama.

Ušteda na kućanskim aparatima moguća je i kada se koriste tijekom dana.

Primjerice, ako se ručak kuha s poklopcem, potrošnja energije je deset posto manja nego kada se hrana priprema bez poklopca.

ušteda energije
Ušteda energije i novca

Ušteda energije savjeti

1. Ugasite svjetla

Osnovna navika koju treba razviti i njegovati jest osigurati da uvijek ugasite svjetlo kad izlazite iz sobe. Podsjetite se da to radite dok ne postane podsvjesno.

Možete uštedjeti dobar dio svojih mjesečnih troškova za struju ako redovito radite nešto jednostavno.

2. Koristite LED svjetla

Mnogi domovi prelaze na pametna LED svjetla jer ne samo da izgledaju elegantno i pristupačno, već su i puno učinkovitija od halogenih žarulja.

3. Izbjegavajte grijače

Za grijanje i dogrijavanje prostorija treba izbjegavati grijalice i radijatore koji značajno povećavaju račune za struju.

Najisplativije je koristiti TA peć i mramorne ploče koje dugo zadržavaju toplinu.

4. Popravite izolaciju

Ako je izolacija na zidovima i prozorima dobro izvedena, smanjuje se potreba za dogrijavanjem prostorija.

Također, radijatori ne smiju biti zaklonjeni teškim zavjesama, namještajem ili nekim ukrasnim elementima.

3. Prijeđite na učinkovite aparate

Sušilice i hladnjaci dva su od kućanskih aparata koji troše najviše energije, a njihova zamjena učinkovitijim modelima može prepoloviti vašu potrošnju električne energije, smanjujući vaše račune.

Općenito, održavanje i zamjena uređaja svakih nekoliko godina učinit će ih manje opterećujućim za korištenje električne energije.

ušteda energije
Ušteda energije savjeti

4. Ispeglajte sve odjednom

Svako uključivanje točke troši energiju za zagrijavanje, stoga stručnjaci preporučuju glačanje stvari odjednom, a ne više puta.

5. Napunite kotao noću

Bojler je najbolje puniti noću, kada je struja jeftinija, a stručnjaci preporučuju ugradnju tzv. relej koji automatski pali bojler kad stigne signal za nižu tarifu i samim time ga isključuje kod promjene tarife na sastanku. 

6. Perilica rublja

Izbjegavajte iskuhavanje rublja, jer su novi deterdženti učinkoviti i na puno nižim temperaturama – od 40 do 60 Celzijevih stupnjeva.

Također, napunite perilicu rubljem jer prazna ili poluprazna mašina troši više struje. Ako ne morate, nemojte koristiti sušilice jer su veliki potrošači.

ušteda energije: 10 savjeta za uštedu energije

7. Kuhajte poklopljeno

To je vrlo jednostavna stvar koju možemo mijenjati svakodnevno iu životu kako bismo uštedjeli novac i energiju.

Kuhanjem s poklopcem brinete se za značajno smanjenje vremena potrebnog za pripremu jela kao i potrošnju vode. Ako možete kuhajte na plinu.

8. Isključite uređaje

Nije potrebno spominjati koliko je važno isključiti uređaje kada se ne koriste.

Ne ostavljajte uređaje na čekanju, isključite ih i sačuvajte svoj račun za struju i planet. Također, isključite punjače kada telefoni nisu na njima.

9. Uvesti dvotarifno brojilo

Iako danas većina kućanstava već ima ova brojila, ako to nije slučaj u vašem slučaju, pobrinite se da uvedete i dvotarifno brojilo koje će vam omogućiti da struju plaćate puno jeftinije nego do sada.

10. Namjestite hladnjak

Hladnjaci i zamrzivači rade 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Svaki mjesec crpe kilovate i kilovate struje. Sve to pretvoreno u novac čini dobar dio vašeg prihoda.

Savjet za nižu potrošnju ovih potrošača je da jačinu hlađenja postavite na optimalnu – obično 3 od 5 mogućih postavki.

Preporuka:

MOŽDA VAS ZANIMA

Objavi oglas za posao