back to top
21.6 C
Sarajevo

Kako boljim načinom grijanja smanjiti onečišćenje zraka

Drugi upravo čitaju

Jedna stara i neučinkovita peć zagađuje koliko i pet starih dizel kamiona.

Milijun i pol kućanstava koristi zastarjele i neučinkovite uređaje za loženje drva i tako postaju najveći pojedinačni zagađivači zraka. Te probleme potrebno je brzo riješiti.

Za izgaranje treba koristiti učinkovite peći, odnosno uređaje s deklaracijom energetske učinkovitosti.

Mjere energetske učinkovitosti, koje uključuju izolaciju zgrada, kao i korištenje učinkovitih uređaja za grijanje, smanjuju potrošnju energije. Samim time bit će niži računi za struju, plin ili toplinsku energiju.

Energetska učinkovitost se najčešće definira kroz dva značenja, jedno se odnosi na uređaje, a drugo na mjere i ponašanje kojima je cilj smanjiti potrošnju energije na najmanju moguću mjeru uz uvjet da ne narušimo razinu udobnosti stanovanja, niti učinkovitost u obavljanje posla.

Energetski učinkovit uređaj je onaj koji ima visok stupanj iskoristivosti, odnosno male gubitke pri pretvaranju jednog oblika energije u drugi.

Mjere energetske učinkovitosti primjenjuju se kako bi se smanjila potrošnja energije.

Borba protiv onečišćenja zraka

Rezultat povećanja energetske učinkovitosti su značajne uštede, ali ne treba zanemariti ni izravni utjecaj na očuvanje okoliša, na smanjenje emisije štetnih plinova i čestica u atmosferu.

Kvaliteta zraka jedan je od najvećih prioriteta za očuvanje zdravog okoliša i zdravlja stanovništva.

Mjere energetske učinkovitosti uključuju i nabavu ili zamjenu uređaja za grijanje. Stari uređaji zamjenjuju se uređajima visoke učinkovitosti i minimalnog onečišćenja zraka.

Takvi uređaji uključuju dizalice topline i uređaje na biomasu. Riječ je o uređajima vezanim uz grijanje, no energetska učinkovitost odnosi se i na učinkovite rashladne uređaje.

Korištenje obnovljivih izvora energije

Korištenje obnovljivih izvora kao izvora energije u koje spadaju biomasa, sunčeva energija, energija vjetra, geotermalna energija također spada u mjere energetske učinkovitosti.

Vjetar, sunce, voda kao izvori za dobivanje električne energije sve su prisutniji i prema mišljenju stručnjaka iz brojnih područja, dobar je način koji može značajno doprinijeti osiguravanju energetskih potreba stanovništva i gospodarstva, a istovremeno smanjiti probleme okoliša, prije svega onečišćenje zraka.

Drvna biomasa je u različitim oblicima najzastupljenija u Srbiji kao ogrevno drvo, sečka, briketi, peleti.

Više od milijun i osamsto tisuća domaćinstava u Srbiji za grijanje i kuhanje koristi kruta goriva, uglavnom sirovo drvo.

Milijun i pol kućanstava koristi zastarjele i neučinkovite uređaje za loženje drva i tako postaju najveći pojedinačni zagađivači zraka.

Te probleme potrebno je brzo riješiti. Za izgaranje treba koristiti učinkovite peći, odnosno uređaje s deklaracijom energetske učinkovitosti.

Stare i neučinkovite peći i uređaji štete zdravlju ljudi, uzrokuju bolesti dišnog sustava i pluća, uzrokuju srčani udar, a astmatičarima otežavaju disanje.
Zbog svega toga drva treba sagorijevati na ispravan način, u odgovarajućim ložištima i kotlovima s odgovarajućim certifikatom i deklaracijom.

Čišći dimnjak također donosi veću sigurnost i čišći zrak.

Izrada katastra individualnih ložišta na lokalnoj razini omogućuje provedbu monitoringa i smanjenje onečišćenja zraka;

Drvo kao energent daje najjeftiniju energiju, a suho drvo je čisto gorivo, obnovljivo i gorivo koje je proglašeno CO2 neutralnim, odnosno ne pridonosi ispuštanju plinova koji oštećuju ozonski omotač Zemlje.

O svim ovim temama bit će riječi na 12. Međunarodnim danima energetike i investicija 1. i 2. studenoga na Novosadskom sajmu, koji se ove godine organiziraju uz potporu USAID-ovog programa “Bolja energija”. Tamo možete dobiti više informacija o svim pitanjima vezanim uz izolaciju Vaših zgrada i kuća koje Vam mogu biti od koristi.

kako boljim načinom grijanja smanjiti onečišćenje zraka

Sajam energetike


novaekonomija.rs

MOŽDA VAS ZANIMA

Objavi oglas za posao