back to top
21.6 C
Sarajevo

Ušteda novca za studente

Drugi upravo čitaju

Ušteda novca za studente je jednostavnija uz ovih 5 financijskih savjeta za UŠTEDU NOVCA u studentskim danima.

Preseljenje iz doma u studentski dom ili stan može biti uzbudljivo i stresno, a to još više vrijedi ako koristite studentske zajmove za pokrivanje školskih računa.

Početak studija predstavlja novo poglavlje u životu svake osobe. Bilo da studirate u svom gradu ili ste se odlučili preseliti u neki veći centar, troškovi studiranja nisu mali.

Studenti stipendije i krediti često nisu dovoljno visoki da pokriju sve troškove, pogotovo u uvjetima visoke inflacije kada su troškovi života porasli. Stanarina, računi, hrana, fakultet, sve je to financijski teret za studenta i njegovu obitelj.

Imajući sve ovo na umu, studenti bi trebali razmotriti sljedeće financijske savjete prije nego što se upuste u novu avanturu i poglavlje – studiranje:

Ušteda novca za studente

financijskih savjeta
Ušteda novca za studente

Pronađite plaćen posao

Zarađivanje dodatnog novca tijekom fakulteta može vam financijski pomoći na više načina. Dodatni novac možete iskoristiti za pokrivanje životnih troškova za koje biste inače morali posuđivati ​​novac ili možete iskoristiti dodatni prihod za plaćanje udžbenika, školskog pribora i drugih stvari koje su vam potrebne za završetak studija.

Čak možete otplatiti svoje studentske zajmove tijekom fakulteta ako imate dovoljno dodatnih sredstava, kao što mnogi ljudi rade kada imaju nesubvencionirane zajmove.

Financijski edukator Jordan Mangaliman kaže da potražite poslove u blizini svog fakulteta, stana ili studentskog doma koji odgovaraju vašem rasporedu i do kojih je lako doći. Mangaliman dodaje da vam posao s nepunim radnim vremenom, osim što donosi dodatnu potrošnju, može pružiti i iskustvo i organizacijske vještine koje su vam potrebne za karijeru.

ušteda novca za studente
Ušteda novca za studente

Napravite i koristite mjesečni proračun

Lisa Fisher, kreditna službenica, kaže da je prva godina fakulteta odlično vrijeme za mlade ljude da počnu učiti kako učinkovito upravljati svojim financijama. To uključuje razumijevanje njihove financijske situacije, ali i izradu mjesečnog budžeta ili plana potrošnje koji se temelji na stvarnim brojkama i činjenicama.

Postoji niz besplatnih aplikacija za proračun koje pomažu ljudima da razumiju kamo njihov novac odlazi svaki mjesec. Također možete redovito ažurirati Excel proračunsku tablicu kako biste pratili svoje prihode i rashode.

Nakon što si odredite proračun, Fisher kaže da je korisno sve zapisati.

“Postoji moć u zapisivanju stvari i držanju sebe odgovornim za to kako trošite i štedite svoj novac”, rekla je. “Praćenje vaših financija na redovnoj osnovi ključno je za vaše financijsko blagostanje bez obzira gdje se nalazite u životu.”

Počnite graditi svoj kreditni rejting

Također, u studentskim danima htjet ćete izbjeći dugoročne dugove, osobito dugove po kreditnim karticama s visokim kamatama.

Međutim, to ne znači da biste trebali u potpunosti izbjegavati kredit jer ćete htjeti početi graditi svoj kreditni rejting prije nego što vam zatreba. Monique White iz Self Financiala kaže da svoj kreditni rejting možete početi graditi korištenjem različitih aplikacija i alata kako biste osigurali da se plaćanja stanarine, računi za režije, pa čak i usluge pretplate prijavljuju kreditnim uredima.

ušteda novca za studente
Ušteda novca za studente

Živite jeftinim životom

Čak i ako ste uživali u privilegiranom životu dok ste bili kod kuće, život na fakultetu trebao bi biti jednostavan i jeftin.

Ovo je osobito istinito ako živite u studentskim domovima i financirate cijeli ili dio svog studentskog života studentskim zajmovima koje ćete jednog dana morati vratiti.

Imajući to na umu, trebali biste planirati živjeti donekle štedljivim načinom života na koledžu kako to ne biste morali kasnije.

Jennifer Seitz, koja radi kao direktorica obrazovanja u Greenlightu, kaže da se studenti doista trebaju usredotočiti na “potrebe”, a ne na “želje”.

“Posebno kada je u pitanju kupovina studentskog doma ili stana, može biti lako uhvatiti se stvarima koje želimo više nego stvarima koje su nam potrebne”, rekla je.

Ne samo da je useljenje u stan ili studentski dom uzbudljivo, već bi to moglo biti i prvo studentovo iskustvo u uređenju vlastitog prostora. Nakon useljenja, studenti bi trebali naučiti planirati svoje troškove kako bi mogli razviti cjeloživotne financijske vještine i učiti iz svojih uspjeha, kaže se Forbes.

“Osim odgođenog zadovoljstva i razmišljanja o budućnosti, naučit će kako dati prioritet štednji, živjeti unutar svojih mogućnosti i ostati disciplinirani u trošenju novca nakon diplome”, rekao je Seitz.

Iskoristite prednosti koje već imate

Neki fakultetski predmeti financiraju se iz školarina i školarina, a vi ćete ih htjeti iskoristiti što je više moguće. Seitz kaže da su ponude dostupne studentima koji žive u studentskim domovima izvrstan primjer i dobra prilika za uštedu novca i izbjegavanje financijskih gubitaka.

“Studenti bi se trebali potruditi u potpunosti iskoristiti svoje obroke u kantini”, rekla je. Čak i ako hrana nije tako dobra kao u restoranima, uštedjet će novac. Tada mogu štedjeti za skuplje stvari u budućnosti ili posebnu večeru za vikend.”

ušteda novca za studente
Ušteda novca za studente

Mangaliman dodaje da biste trebali potražiti druge resurse koje možete iskoristiti, uključujući školsku knjižnicu, fitness centar, računalne učionice i studentske klubove. “Ove pogodnosti često su uključene u vašu školarinu ili se nude po sniženoj cijeni”, rekao je. Postoje i studentski popusti koje nude trgovine ili pružatelji usluga.

“Uvijek nosite svoju studentsku iskaznicu i pitajte ima li popusta”, rekao je Mangaliman. “To vam može pomoći da uštedite novac na raznim kupnjama, uključujući odjeću, hranu, zabavu i elektroniku.”

bizlife.rs

MOŽDA VAS ZANIMA

Objavi oglas za posao