back to top
6 C
Sarajevo

Ove rutine poslije posla pomoći će vam da budete produktivniji

Drugi upravo čitaju

Ove rutine poslije posla pomoći će vam da budete produktivniji

Ako želite biti produktivniji na poslu, možda ćete morati promijeniti svoju rutinu nakon posla, kaže James Clear, stručnjak za donošenje odluka i autor bestselera Atomic Habits.

Clear, koji je više od desetljeća proučavao stvaranje navika i osobno poboljšanje, vjeruje da vaše navike mogu imati značajan utjecaj na vaš učinak od 9 do 5.

“Svi imamo navike i ponašanja koja utječu na to kako se osjećamo. Stvari koje radiš kod kuće, nosiš svaki dan na posao“, rekla je Clear u video serijalu „MasterClass na poslu“.

Prema njegovim riječima, sve je povezano.

“Ako ne spavate dobro kod kuće, teško je biti dobar na poslu.” “Ako ste rastreseni kod kuće, nemate toliko kapaciteta za vrijeme koje radite”, objasnio je.

Možete optimizirati svoje navike kod kuće s nekim jednostavnim promjenama načina života. Evo što on preporučuje:

posao, rutina

Posao, rutine (Unsplash)

Odredite koja je soba za što u vašem domu

Pokušati odgovoriti na e-poštu u krevetu nije dobra ideja: povezivanje spavanja i posla s krevetom otežava vašem mozgu analizu koje radnje treba učiniti.

Odaberite posebne prostorije ili “zone” za posebne namjene.

“Recimo da pokušavate izgraditi novu naviku čitanja. Kad god sjednete na kauč, shvatite da si odvlačite pažnju i upalite TV, istaknuo je.

Umjesto toga, pokušajte stvoriti “zonu za čitanje” postavljanjem stolice ili odabirom kuta koji je udoban, privlačan i drži vas podalje od ekrana.

“Možete primijeniti istu vrstu filozofije na bilo koju naviku koju pokušavate izgraditi. Što je navika više vezana za određeni kontekst, za namjensku zonu u kojoj to radite, veća je vjerojatnost da će se navika zadržati”, rekao je Kleer.

U kontekstu radnog mjesta to bi moglo izgledati kao izbjegavanje osobnih poziva, ograničavanje ometanja ili isključivanje poslovnog telefona na kraju dana.

posao, rutina

Posao, rutine (Pixabay)

Ograničite vrijeme pred ekranom kako ne biste završili u “besciljnom skrolanju”

Ako provodite previše vremena na telefonu, niste sami. Čak 31 posto odraslih Amerikanaca, više od 80 milijuna ljudi, online je “gotovo neprestano”, prema istraživanju Pew Research Centera iz 2021. godine.

Ali povećana upotreba telefona može usporiti vaš profesionalni uspjeh.

“Izbori koje donosite dok gledate ekran kod kuće često na kraju određuju gdje ćete provoditi svoje vrijeme tijekom radnog dana”, rekao je Clear.

Na primjer, možete koristiti Instagram kada ste kod kuće, a zatim se uhvatiti kako besmisleno skrolate dok ste na poslu.

Mnogi od nas telefone drže blizu sebe. Olakšava nam da ga zgrabimo bez razmišljanja o listanju.

“Većina ljudi provjerava svoje.” telefon svakih 15 minuta ili manje, čak i ako nemaju upozorenja ili obavijesti. Izgradili smo ovaj sloj tjeskobe oko naše upotrebe tehnologije, da ako se ne prijavljujete onoliko često koliko mislite da biste trebali, propuštate stvari”, rekao je istraživački psiholog Larry Rosen za CNBC 2018.

Kako biste smanjili vrijeme pred ekranom, rasporedite vrijeme korištenja mobilnog telefona, isključite nepotrebne push obavijesti, sklonite uređaj od kreveta navečer i uklonite aplikacije koje vam odvlače pažnju s početnog zaslona, ​​preporučuje Rosen.

telefon, rutine

Telefon, rutine (Web Mind)

Usredotočite se na osnove: spavanje, hranu i tjelovježbu

Ako želite uspjeti na poslu, nemojte preskočiti osnove, rekao je Clear. To znači da biste trebali spavati dovoljno svake noći, jesti zdrave i dobro uravnotežene obroke i redovito vježbati.

Ovo se može činiti kontraintuitivnim, ali više od jedne trećine odraslih Amerikanaca spava manje od sedam sati noću, prema Izvješću o morbiditetu i mortalitetu za 2014. objavljenom na web stranici Nacionalnog instituta za zdravlje.

Manje od 15 posto odraslih u SAD-u zadovoljava preporučeni unos voća i povrća, prema izvješću iz 2019. A samo 28,3 posto muškaraca i 20,4 posto žena redovito vježba, prema podacima iz 2020. Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku.

Uvođenje “malih promjena”, poput dodavanja još jednog voća ili povrća na vaš tanjur ili odlazak u desetominutne šetnje, može vam pomoći u stabilnom napredovanju prema dobrim navikama i zdravijim rutinama, rekao je Clear.

S time se slažu i drugi stručnjaci.

“Nikada se ne opterećujem hranom s visokim udjelom ugljikohidrata, nikad ne uzimam više od dva dana pauze od tjelovježbe i nikad ne spavam manje od sedam sati noću”, otkrio je Christopher Palmer, stručnjak za mozak i profesor Medicinskog fakulteta na Harvardu. CNBC Make It.

Izvor: BIZLife

Fotografija: Pexels, Unsplash, Pixabay, Web Mind


bizlife.rs

MOŽDA VAS ZANIMA

Objavi oglas za posao