6 C
Sarajevo

Želite zvučati i osjećati se SAMOUvjerenijim? Izbacite ovih 11 fraza iz svog vokabulara

Drugi upravo čitaju

Želite zvučati i osjećati se SAMOUvjerenijim? Izbacite ovih 11 fraza iz svog vokabulara

Svi imamo taj unutarnji glas u glavi koji utječe na sve što radimo ili govorimo. Ako to dopustimo, možemo se osjećati demoralizirano, omalovaženo ili manje sposobnima. Krajnji rezultat je da ne dobijemo ono što želimo, a tome pridonosi nekoliko fraza koje ponekad koristimo u svakodnevnom govoru.

Nikada nije lako prebroditi izazovna vremena. Stručnjaci za riječi i voditelji NPR-ovog nagrađivanog podcasta, “You’re Saying It Wrong”, pronašli su načine za preoblikovanje naših misli i promjenu naših stavova.

Ovo je 11 negativnih izraza koje biste trebali izbjegavati ako želite pozitivnije razmišljati i osjećati se samouvjerenije, prema znanstvenicima, istraživačima i psiholozima. CNBC.

1. rečenica: Moram to učiniti

Umjesto da kažete “Moram”, recite “Ja to mogu.”

Promjena te jedne male riječi promijenit će vaš stav u velikoj mjeri. Prisiljava vas da na nešto gledate kao na priliku, a ne kao na obvezu. Čak i ako je zadatak neugodan, može vas naučiti novim lekcijama i otvoriti nova vrata.

2. Ne mogu to učiniti

Nemoj to priznati poraz Prije nego počnete! Kada si kažete da možete pokušati, ne samo da si dajete priliku da nešto postignete, već i ne postavljate previsoka očekivanja, što olakšava stvarni uspjeh.

samopouzdanje, 11 fraza

Samopouzdanje, 11 fraza (Usplash)

3. Trebao bih to učiniti

“Trebao” je kontrolirajuća riječ i stvara nam pritisak. Odbacite “trebalo bi” i postanite sam svoj donositelj odluka odabirom hoćete li ili ne učiniti nešto pod vlastitim uvjetima.

4. Zašto mi se to događa?

Umjesto toga, pitajte što učite iz toga. Onda pretvorite nešto što vas muči ili muči u nešto što vas može dovesti do boljih stvari. Ne žalite se. Jednostavno nađeš dobro u onome što bi moglo biti teško.

5. Nikada nisam trebao

Trebali biste reći: “Zato što sam to učinio, sada znam.”

Kada preoblikujete ovu misao, počinjete razmišljati o dobrim stvarima koje su se dogodile jer ste učinili nešto što ste mislili da niste trebali učiniti. Možda ste upoznali nekoga koga inače ne biste ili otkrili nešto prekrasno o sebi.

samopouzdanje, 11 fraza

Samopouzdanje, 11 fraza koje treba izbjegavati (Unsplash)

6. Nisam uspio

Trebali biste reći: “Ovaj pokušaj nije uspio.”

Dakle, možda nešto što ste pokušali učiniti nije ispalo onako kako ste očekivali. Niste dobili novog klijenta ili unapređenje koje ste željeli. Ali ako sami sebi kažete da niste uspjeli, kraj priče, nepravedni ste prema sebi. Upamtite da će biti i drugih prilika.

7. Da barem jesam

Umjesto toga ne morate ništa reći. Svi smo imali svoje trenutke “da”.

“Da sam barem na tom sastanku govorio o svojoj ideji” ili “da barem nisam tako odgovorio na to pitanje u intervjuu”. Ali ovo je razmišljanje u slijepoj ulici. Ne učite iz prošlosti, samo se žalite i smišljate izgovore.

8. Ovo je prekomplicirano

Umjesto toga recite sebi: “Ne razumijem ovo sada.”

Kad se suočite s novim izazovom tako što si odmah kažete da o tome nikada nećete razmišljati, zvučite kao da je to nepromjenjiva činjenica. To znači da si suptilno govorite da se ne možete promijeniti ili rasti, što je, naravno, besmislica.

samopouzdanje, 11 fraza

Povjerenje, 11 fraza (Pixabay)

9. Nije fer

Reci: “Svejedno mogu to podnijeti!”

Naravno, Život ponekad se čini nepravednim, ali to ne znači da morate stalno ponavljati tu negativnu mantru u sebi i osjećati se potučeno. Suočite se s tom uočenom nepravednošću i tražite rješenja koja će vas dovesti tamo gdje želite biti.

10. To se nikada neće promijeniti

Vi mislite drugačije: “Mogu promijeniti način na koji pristupam ovome.”

Ovo je još jedan slučaj prelaska iz pasivnog u aktivno. Stavite sebe u kontrolu nad situacijom. Mislite da se to ne može promijeniti? Zatim promijenite svoj pristup tome i svoja razmišljanja o tome!

11. Nikad ili uvijek

Izbjegavajte ove riječi. Ako se uhvatite da govorite stvari poput: “Nikad neću dobiti promaknuće koje želim” ili “Uvijek me zanemaruju”, vratite se korak unatrag i stavite stvari u kontekst. Život nije crno-bijel. Najuspješniji ljudi sposobni su objektivno gledati na stvari.

Izvor: BIZLife

Fotografija: Unsplash, Pixabay


bizlife.rs

MOŽDA VAS ZANIMA