6 C
Sarajevo

5 vještina kojima biste trebali naučiti svoje dijete prije polaska u školu

Drugi upravo čitaju

5 vještina kojima biste trebali naučiti svoje dijete prije polaska u školu

Prvi dan škole zna biti pomalo stresan, ne samo za prvašiće koji su na glavnom ulazu, već i za roditelje koji žele da sve prođe u najboljem redu.

Ako vaše dijete prvi put kreće u školu škola u rujnu, vjerojatno se osjećate malo nervozno i ​​uzbuđeno zbog njega.

Roditeljima može biti teško točno znati kako najbolje pripremiti djecu za njihov prvi sat – trebate li ih učiti čitati, pisati i brojati prije nego što počnu s nastavom? Ili postoje druge vještine na koje niste ni pomislili, a koje su važnije?

Ovdje se ne radi toliko o sposobnosti čitanja ili pisanja, već više o životnim vještinama koje će im koristiti u nastavi.

“Ne postoje službene smjernice koje pokrivaju što bi djeca trebala znati raditi prije nego što uđu u učionicu, ali postoji nekoliko ključnih vještina koje će vašoj djeci pomoći da započnu školovanje”, kaže stručnjakinja za brigu o djeci Laura House, koja je i pedagog.

djeca

Prvi dan škole za djecu (Pexeli)

I prije nego što se zabrinete, to ne znači da morate uskočiti u nastavni plan i program sa svojim djetetom prije prvog dana škole.

Klinička psihologinja Marta Deiros Collado rekla je u nedavnoj objavi na Instagramu da je roditelji često pitaju kako početi učiti djecu čitati, pisati i brojati prije polaska u školu.

“Istina je da su te akademske vještine ono za što učitelji služe u školi, pa ih možete prekrižiti sa svog popisa obaveza prije polaska u školu”, rekla je.

Umjesto toga, roditelji bi trebali podržati svoje dijete da razvije vještine koje će im pomoći da se osjećaju samopouzdano i kompetentno u školi, predložila je. Pa što bi to moglo biti?

1. Razgovor

Razgovor, jezik, komunikacija i razumijevanje srž su svega u ranim godinama, predlaže House, dodajući da će djeci koja su sigurna u to biti lakše pristupiti nastavnom planu i programu i komunicirati s učiteljima i vršnjacima u učionici.

Kako im možete pomoći u tome? Svaki dan razgovarajte sa svojim mališanima. Postavljajte pitanja, natjerajte ih da vam kažu što sviraju, pjevajte s njima – sve se zbraja.

2. Neovisnost

Stručnjaci za brigu o djeci sugeriraju da je jedna od najvrjednijih stvari koje roditelji mogu učiniti kako bi pripremili svoju djecu za odlazak pomoći im u njegovanju osjećaja neovisnosti.

Naviknite ih na korištenje pribora za jelo, uključujući nož za rezanje hrane i mazanje maslacem; objasniti im kako se pravilno obrisati nakon odlaska na WC i oprati ruke; potaknite ih da se sami obuku i obuku svoj kaput i cipele.

Na taj će se način osjećati ugodnije radeći te stvari sami dok su u školi.

novac, mladost, štednja

Prvi dan škole za djecu (Freepik)

3. Brojevi

Ne, ne brinite, ne morate ih učiti tablicu množenja i dijeljenja.

House preporučuje da djeci pokažete kako se matematika pojavljuje u svakodnevnom životu, tako da mogu početi graditi fascinaciju brojevima, oblicima, uzorcima i mjerama.

Neki jednostavni načini za to uključuju: pečenje kolačića i pomaganje u mjerenju sastojaka, razvrstavanje oblika ili pokazivanje na različite oblike kada ste vani i brojanje do 100 kada obavljate aktivnosti poput pranja zubi.

4. Koncentracija

“U učionici i na satu može biti mnogo toga što malo dijete treba obraditi.” Od njih se očekuje da slušaju i slijede upute, da mirno sjede malo dulje nego što su navikli, da prestanu raditi jednu stvar kada je vrijeme da prijeđu na drugu i da uspostave nove društvene odnose i prijateljstva sa svojim vršnjacima,” kaže Kuća.

To je prava promjena tempa u odnosu na slobodu boravka kod kuće ili u vrtiću.

Stoga moraju razviti ‘vještine izvršne funkcije’ koje će im pomoći da se s tim nose i ne osjećaju se preopterećeno, predlaže ona.

Knjige s naljepnicama, slagalice, aktivnosti, bojanke – sve su to aktivnosti koje možete raditi kod kuće i koje im pomažu razviti pažnju i koncentraciju.

5 vještina kojima biste trebali naučiti svoje dijete prije polaska u školu

Dijete, igraj se (Usplash)

5. Igrajte se!

Djeca su ipak djeca. House kaže da je najbolja stvar koju možemo učiniti da pripremimo djecu za školu da im damo mnogo prilika za bogatu, otvorenu igru.

“To može uključivati ​​provođenje puno vremena vani u vašem lokalnom parku ili šumi; dajući im karton ili glinu da vide što mogu napraviti, praveći ‘napitke’ od latica i vode, penjući se po drveću ili praveći jazbine”, zaključuje ona.

Izvor: BIZLife

Fotografija: Unsplash/Freepik


bizlife.rs

MOŽDA VAS ZANIMA