FERERO ROŠE BAKLAVA Kore sa nutelom i krckavim lješnicima zalivene neodoljivim sirupom 

Sastojci:

14 kora
250 g putera
200 g nutele
200 g pečenih lješnika
Za sirup:
180 ml vode
180 g šećera
180 g meda
2 kašike soka od limuna

Priprema:

U šerpu sipajte vodu, šećer, med i sok od limuna i ostavite da proključa, pa sklonite sa strane da se sirup ohladi. Vatrostalnu posudu premažite istopljenim puterom, pa stavite koru. Premažite je istopljenim puterom, pa stavite još jednu koru, opet premažite puterom, pa još jedna kora, premažite puterom i stavite četvrtu koru. Nju premažite nutelom i pospite sjeckanim lješnicima. Opet poredajte četiri kore kao i prvi put, samo posljednju premažite istopljenim puterom i pospite sjeckanim lješnicima (ovaj put se ne premazuje nutelom). Opet porejajte četiri kore i svaku premažite puterom, pa posljednju premažite i nutelom i pospite sjeckanim lješnicima. Zatim poredajte dvije kore koje ćete premazati puterom, pa drugu pospite i sjeckanim lješnicima. Na kraju poredajte još dve kore i premažite puterom. Isjecite na kockice ili u obliku dijamanta. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 45-50 minuta. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom i ostavite da upije. Dekorišite nutelom i sjeckanim lješnicima.

BONUS VIDEO:

 

aloonline.ba

spot_img

Možda Vas zanima